Военен хеликоптер се бори с пламъците

 

Четири хиляди декара опустошени от огнена стихия. Пожарът край елховското село Лесово вече е локализиран. Опасност за хората няма, но властите са готови и с план за евакуация, ако вятърът разпали отново пламъците. 

 

Втори ден продължава борбата с огнената стихия, която е изключително сложна. Заради това и от тази сутрин участва военен хеликоптер. Причината е, че теренът е изключително труднодостъпен и там не може да се стигне по никакъв начин. Не може да се гаси нито на ръка, нито с противопожарни автомобили. По груби сметки на службите в късния следобед огънят вече беше обхванал между 5 и 7 000 декара площ.

 

Огънят стига на километър от Лесово и това налага бързи мерки, въпреки че в района не може да се влезе, тъй като няма пътища. Днес усилията са насочени към спирането му в посока Хасковска област и Турция.

 

На мястото са съсредоточени много от силите на пожарната. Пристигнали са и десетки горски служители, въпреки че гората не е засегната. Това обаче е защитена местност с уникални животински видове.

 

За да не обхване огънят нови територии, на място пристигна и военен хеликоптер, който цял ден хвърля вода над стихията. Въпреки това тя успя да опустоши близо 7 000 декара площи. Полицията разследва причините за пожара.

 

Хората в Лесово вчера са се притеснили, но заради отдалечаването на огъня от селото, днес са по-спокойни.

 

Засега опасност за други населени места няма. Прогнози не могат да се дават заради силния вятър и силно пресеченият терен. Надеждите са, че с падането на температурите и утихването на вятъра през нощта обстановкта поне малко ще се успокои.

 

Репортер: Димитър Иванов