Само за два дни катаджиите хванаха 160 пияни водачи

 

Убийци на пътя. Само за два дни катаджиите хванаха 160 пияни водачи. Други над 110 са шофирали без книжка, показват проверките на КАТ от последния уикенд. Какви са рисковете и наказанията?

 

Една трета от пияните зад волана, заловени по време на проверките, отиват на съд, тъй като дрегерът е показал над 1,2 промила. А предвиденото наказание за тях е до година затвор. Останалите – с алкохол в кръвта между 0,5 и 1,2 промила – ги заплашва санкция от 500 до 1000 лева и отнемане на книжката за една година. Тези, които са карали без шофьорска книжка, при повторно провинение – за заплашени от затвор до 2 години. В пика на лятото КАТ започва и засилени проверки на мотористите – тъй като именно през тези месеци инцидентите на две гуми са най-много.

 

Живот на две гуми и адреналин в кръвта. Но всичко с мярка. За Христо това е правило номер едно, когато се качва на мотора. А извън пистите рисковете са много. А останалите на пътя рядко са толерантни към мотористите, разказва Христо. Не всички шофьори на две гуми обаче са винаги нащрек като negо. Показва го и статистиката.

 

Да се качиш без каска и екипировка на мотора за Красимир е мисия невъзможна. Инструктор по мото крос и любител на високите скорости. Но само на пистата.

 

За да запазят живота на моториста в най-рисковия месец, КАТ затяга контрола на пътя. Освен за бясно каране и екипировка катаджиите ще следят и дали спазват ограниченията на пътя. А съветът е – да се движат на групи. Мотористите трябва да внимават при пясъчна или дъждовна настилка, както и при нощно каране.


Проверките през лятото са насочени към алкохол, шофиране без книжка и превишена скорост. Мерките са насочени и към защита на децата на пътя.

 

На фона на плашещата статистика за нарушенията на пътя Novanews.bg Ви пита: Адекватни ли са наказанията у нас за шофиране в нетрезво състояние?