Нова се сдоби с ексклузивни кадри от случилото се

 

Пътен полицай от Велико Търново скочи върху моторист в движение, за да го спре за проверка и след това обвини водача, че е направил опит да го прегази. Пред екип на нова 14-годишният Борислав Иванов разказа, че е бил жертва на полицейско насилие. 

 

Инцидентът станал в края на миналата седмица. Малко след 22 часа Борислав карал мотопед по улица в Дебелец. Без книжка. А моторът, който си купил сам само преди два дни, бил без документи. Твърди, че карал с около 50 км/ч, когато изненадващо пред него изскочил катаджия и буквално се хвърлил отгоре му. 


„Тяхната патрулна кола не се виждаше, скрита в гора зад завоя. Карам и изведжъж полицаят ми пуска стоп-палка, нямах време да отреагирам, тръгнах да намалям и в този момент той ми скочи на врата. Хвана ме някъде за кръста и ме събори. Изпаднах в шок и паднах от мотора“, разказа момчето. 


Борислав твърди още, че в този момент от патрулката излязъл втори полицай и го повалил на земята. 


„Другият полицай изскочи от полицейската кола и скочи отгоре ми с ритници. Това стана на 20-30 метра от дома ми. Започнаха да ме ритат няколко пъти, сложиха ми белезници, започнаха да ме обиждат. Аз му казах да извикам родителите си, но той ме удари пак и каза да влизам в полицейската кола и да не мърдам“, допълва 14-годишният младеж. 


В управлението полицаите обвинили момчето, че умишлено блъснал колегата им и го принудили да смени писмените си показания.


Ден след инцидента от полицията излезе информация за 14-годишен водач на мотопед прегазил полицейски служител. Според бюлетина пътният полицай подал знак за спиране с палка, но водачът не само не се подчинил, но и увеличил скоростта, блъснал униформения служител и се опитал да избяга от мястото на инцидента.

 

Нова телевизия разполага с ексклузивен запис от охранителна камера, на която се вижда какво се е случило в действителност. 


За Нова телевизия началникът на охранителна полиция във Велико Търново комисар Стефан Николов заяви, че по случая Районната прокуратура е образувала досъдебно производство. Разпоредена е и вътрешна проверка. Отказа да коментира действията на полицаите.

 

Репортер: Димитър Върбанов