Кой може да защити здравето на плажуващите?

 

Въпреки забраната и солените глоби, продажбата на бързо разваляща се храна по плажовете продължава, а от Агенцията по безопасност на храните на практика са безсилни да я спрат. Кой тогава може да защити здравето на плажуващите?


Кремове, гевреци и царевица на плажа - срещу 2 лева. И срещу риска да се разболеете - в най-добрия случай от мръсните ръце на продавачите, които иначе пред вас пипат с щипки. Ето го стандартът на Агенцията по храните:


„При 63 градуса може да седи 3 часа”, коментира д-р Георги Митев, директор на БАБХ – Бургас.


Може да седи, ако е в постоянно подгряван казан. А в хладилните чанти - за царевицата следват глоби, по 1500 лева. 10 са наложени по Южното Черноморие за последния месец. Ефектът е никакъв, признават от Агенцията по храните.


Гонитбата ни с продавачи на царевица по плажа завърши с хладилна чанта, пълна с царевица. Десетки кочани преброихме само на този плаж.


Не се притесняват и родителите, които купуват на децата си храна, която не познават. Най-страшните неизвестни са при кремовете, които видяхме, също се харчат.


Единственият начин търговията с опасните храни да спре, е самите купуващи да се откажат. Както и операторите на плажовете да престанат да си затварят очите за забранената търговия. Засега обаче наказанията са само за продавачите - ако ги хванат.


Повече по темата гледайте във видеото.