Кои са най-често използваните техники, с които търговците ни лъжат?

 

Масовите проверки на кантарите по пазари и борси продължават. А днешната акция в Пловдив повтори резултата от предишните - удрят ни в грамажа. Кои са най-често използваните техники, с които търговците ни лъжат?


Пазарът в район "Южен" - първата спирка от проверката в Пловдив и първото място, на което беше засечен нарушител. Търговец на плодове и зеленчуци използвал китайски везни. Освен, че са предназначени за битови нужди, са и лесни за манипулиране. Резултатът - повече от ясен - плащаш за килограм, получаваш с 50 - 100 грама по-малко. Търговката имаше удобно обяснение.


„Няма друг избор в момента и ми се налага да го ползвам, защото моят е на поправка”, обясни Мариана Даварова, търговец.


Обяснението не трогна проверяващите и жената ще си плати за нарушението. Глобаите зпочват от 100 и стигат до 300 лева. А инспекторите знаят, че именно с кантарите се правят най-честите злоупотреби по пазарите.


„Тези неразрешени везни са в пъти по-евтини и това подтиква търговците да ползват такива везни”, разясни Екатерина Павлова, началник „Дирекция за метрологичен надзор”, Пловдив.


Продавачите и те са прави, че много изхвърлят, но не би трябвало да е така, човек трябва да е по-честен”, смята Радка, потребител.


Проверките на борсите ще продължава през цялото лято.


Повече по темата гледайте във видеото.

 

Репортер: Илиян Велков