Ще успеят ли археолозите да спасят паметника на културата?

 

Започва спешна, аварийна реставрация на уникалния тракийски храм край Старосел. Най-голямото древно светилище на Балканския полуостров и в Югоизточна Европа може всеки момент да се срути. Ще успеят ли археолозите да спасят паметника на културата?


Уникалният тракийски храм е затоврен за посетители, защото е опасен. Сводът на могилата пропада, а светилището вътре е аварийно укрепено с дървени подпори, които са изгнили от влагата. За да не бъде безвъзвратно загубен, древният храм се нуждае от спешна реставрация. Тя ще започне след два дни.


Повече от половин година храмът край Старосел чака да бъде реставриран. Дървените подпори, които от десетилетие укрепват конструкцията, са изгнили. В момента светилището е изкърпено с подръэчни средства.


„И сме много възмутени как може да бъде в този вид - с тези пластмасови прозорци и найлони провесени”, обясни посетителката Милена Петрова.


Реконструкцията на светилището ще започне от купола, който през зимата се свлече под натиска на дъждовете и снеговете.


„Могилният насип не издържа под тежестта и се срути върху възстановения купол. Отстранен е целият могилен насип по вертикала до оста. Извършено е повърхностно отводняване и дренаж”, обяснява Иван Жутев, кмет на село Старосел.


„Свалихме над 1000 кубика. Мисля, че беше пръст. Разкрихме купола отгоре. Сега предстои да се направи една шапка от бетон, което ще спре това свличане на земните маси и няма да има проблем. Отпред има много неща, които трябва да бъдат ремонтирани”, обясни Румяна Младенова от отдел „Реставрация” на Министерството на културата.


След като укрепят храма отвън, археолозите и реставраторите ще влязат и вътре. Дървените подпори ще бъдат премахнати и ще се направи стабилно метално скеле, което да държи конструкцията.


Реставрацията на тракийската могила ще струва 360 000 лева, които ще плати Министерството на курлтурата. Туроператорите предупредиха, че ще изключат Старосел от дестинациите си, ако храмът не бъде реставриран и укрепен за посетителите.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Благой Бекриев