Според производители ниската цена се дължи на вноса от Македония, Турция и Полша

 

Розовият домат удари най-ниската цена от 50-60 ст. на едро, пише в. "24 часа". Най-голямата зеленчукова борса край Пловдив - в с. Първенец, е наводнена. На места червеният домат дори върви по-скъпо, което е прецедент.

 

“Миналата година по това време го изкупуваха по 2,50 лв., а сега е пет пъти по-евтин. Не мога да си избия разходите", обяснява производителят Стефан Гунчев, цитиран от вестника. 

 

Масово производители от Пловдивско се оплакват от ниските цени на розовите домати. Всички се надявали да спечелят и заложили на този зеленчук. Пазарът обаче се оказал наситен.

 

“Нормално е в този момент да поевтинее. В стоманено-стъклените оранжерии правят последните беритби. Масово се излива продукция и от полиетиленовите оранжерии. Вече узря и полското производство. Всичко това се изсипва на пазара и той е залят с розови домати”, обяснява доц. д-р Даниела Ганева от Института по зеленчукови култури в Пловдив.

 

Производителите обаче имат друго обяснение. Според тях ниската цена на родния домат се дължи на вноса от Македония, Турция и дори от Полша.

 

“Купуват розови гръцки в каси, редят ги в кашони и ги предлагат за български”, твърди Борислав Матишев.