Вече ще има и единен номер 9, с който гостите ще се свързват с рецепцията

 

Хотелите, къщите за гости и къмпингите вече ще имат нова категоризация. Настаняването вече ще се дели освен на звезди и на категория А и Б, реши Министерският съвет. 

Още по темата

 

В първия А клас влизат хотели, мотели и вилни селища, туристически селища и вили, а в клас Б - семейни хотели, хостели, пансиони, почивни станции, къщи за гости, бунгала и къмпинги, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове. Изискванията към втората категория ще бъдат опростени, за да се стимулира малкият бизнес, а висококатегорийните хотели ще трябва да отговарят на по-висок стандарт - например големина на телевизора в стаята и съдържание на минибара.

 

 

Въвеждат се и специални правила към изграждането, обзавеждането и оборудването на хотелски стаи и апартаменти, съдържащи уреди и приспособления за обслужване на хора с намалена подвижност. 

 

 

Вече ще има и единен номер 9, с който гостите ще се свързват рецепцията. За пръв път на регулация се подлагат и къмпингите, като се въвеждат изисквания към условията в тях. За да се въведат новите правила има 6-месечен гратисен период.

 

Въвежда се и изискването посетителите на хостели да получават безплатна карта на населеното място, достъп до оборудвано кухненско помещение, до всекидневна с телевизор и озвучаване, възможност за ползване на телефон, почистване на стаята, достъп до интернет/Wi-Fi и други услуги.

 

Всички обекти имат 6-месечен гратисен период, за да приведат дейността си в съответствие с новите изисквания.