По-голямата част от реколтата от "червените диаманти" идва от Китай

 

Екзотика край Мездра. Физалис, амарант, мелотрия, басела и годжи бери. Растения, които едва ли повечето от нас познават или са опитвали. Български фермери ги отглеждат с помощта на фазите на Луната. 

 

Мястото е село Лик близо до Мездра, където Мирослав и Златина превръщат запустели посевни площи, необработвани през последните 10 години, в рай за биопроизводството. Те не използват химически торове и пестициди. Плодородието на почвата е гарантирано от биохумуса от червен калифорнийски червей.

 

Там всяко растение се гледа по метода на биодинамичното земеделие, а резултатите са впечатляващи. Така Мирослав и Златина отглеждат и екзотичното годжи бери. 

 

Червените плодчета са се сдобили с доста интересни названия, като „търсач на удоволствия”, „плодовата виагра”, „скулптор на целулита”, "чудото на Хималаите", „тайната на дълголетието”. Неслучайно в Китай се носи легенда, че хималайските столетници се хранят с него.

 

По-голямата част от реколтата от "червените диаманти" идва от Китай, където растенията виреят в огромни плантации.

 

Неслучайно годжи берито е скъпо. Плодчетата се берат единствено на ръка. Събирането им е бавно и трудоемко, не може да се механизира, защото на клончетата има узрели и зреещи плодчета.

 

Плодовете са вкусни, но цветовете не трябва да се консумират, защото са отровни. Той е мощен антиоксидант. Абсолютно всички растения се пръскат с извлек от коприва, която е безплатно биологично средство.