Последствията са катастрофални, а жертвите достигат 140 хиляди души

 

Днес се навършват 70 години от един от най-черните дни в човешката история. На 6-и август 1945-а година американски бомбардировач пуска първата атомна бомба. Последствията са катастрофални, а жертвите достигат 140 хиляди души.

 

И до днес, 70 години след трагедията, историците не са единодушни колко хора са засегнати от радиацията след бомбата в Хирошима. Пълното опустошение е шокиращо за целия свят. Това е първият път в човешката история, когато се използва ядрено оръжие. И досега Япония остава единствената държава, атакувана с такова оръжие. Със специална церемония в мемориалния парк жителите на Хирошима отбелязаха тъжната годишнина.

 

В 8:15 - часа, в който избухва атомната бомба, настъпи минута мълчание, отброявана от звука на Камбаната на мира. Пред събралото се множество японският премиер и кметът на Хирошима призоваха за пълно премахване на ядреното оръжие.

 

Оцелелите от бомбардировката на Хирошима все повече намаляват, но споменът за трагедията остава и се предава от поколение на поколение.

 

Според японските медии оцелелите от атомната бомба в Хирошима са над 180 хиляди, а средната им възраст е малко над 80 години.