Разрушени са връзките в банковия сектор, каза още той

 

„Сметката тепърва ще се плаща. Разрушени са връзките в банковия сектор, които имаха малкия и средния бизнес. Те обикновено страдат, когато банковата система се разклати, това продължава и до днес”. Това заяви в предаването „Здравей, България” бившият финансов министър Симеон Дянков.

 

Той коментира кризата в КТБ и работата на бившия управител Иван Искров. Запитан дали Искров е заслужавал заплата от 45 000 лева, каквато се смята, че е взимал, Дянков заяви, че не я е заслужавал. Не е и редно според него да се крие колко точно е, а въпросът е бил повдиган още през 2010 година. 

 

„Определено не си ги заслужи. И преди фалита на банката миналата година имаше проблеми – през 2006 и 2008 година”, заяви Симеон Дянков. 

 

По думите му още през 2009 година заради плановете за влизане на България в Еврозоната, се е търсила личност, която говори добре английски, разбира от икономика и финанси и се ползва с авторитет в Европа.

 

„Г-н Искров не отговаряше на нито едно от тези условия и според мен една от големите грешки на 2009-2010 година беше, че той получи 2-ри мандат”, заяви Дянков. Според него подкрепата за този мандат Искров я е получил в парламента, а не в правителството. 

 

„Той беше избран с всички гласове на ДПС, голяма част от БСП, значителна част от ГЕРБ”, обясни Дянков. 

 

Що се отнася до преизбирането на подуправителите, Дянков коментира: 

 

„Поне един от тези подуправители е удобен на тези в парламента, които не искат да се разкрие цялата истина за КТБ. Там има истина, която не е само от миналата година, а от няколко години, от няколко правителства. Всички тези тежки спестявания и борба за финансова дисциплина от 2009 година насам са заради немарливостта на Иван Искров”, коментира бившият финансов министър. 

 

Според Дянков Искров не се е справял с работата си дори преди 2009 година, когато икономическите времена са били добри. 

 

Дянков коментира и кабинета и коалиционните партньори.

 

„Доста трудна коалиция, не само за премиера Борисов, но и за бившите колеги от ГЕРБ, но изборите го продиктуваха”, заяви Дянков. 

 

Запитан за реформите в здравеопазването, Симеон Дянков каза, че не вижда особен напредък. 

 

„Има грешка в мисленето кой може да прави реформа, специално в това министерство – че трябва да е лекар, да излиза от това съсловие. Между 2009 и сега парите са двойно повече, а резултатите са едни и същи. Няма стратегическо мислене”, смята бившият финансов министър. 

 

Той твърди, че няма политически страх да се върви напред, но няма решение какви да са стъпките.

 

Дянков похвали работата на Ваньо Танов и Агенция „Митници”.

 

„Това е добра новина, да имаме в средата на годината излишък. През 2011 и 2012 година също имаше такива. Това се дължи на добрата работа на митниците. Там се забелязва как месец по месец има по-висока събираемост. Ваньо Танов се доказа като човек, който може да си върши добре работата”, заяви Дянков.