У нас неспасените хора през 2012 година са повече от 500 на всеки 100 000 души

 

България е една от четирите държави в Европейския съюз с най-много жертви на здравната система, според данните са на Евростат. 1,2 милиона човешки живота на хора под 75 години в целия Европейски съюз са можели да бъдат спасени, сочат стряскащите данни. У нас неспасените хора през 2012 година са повече от 500 на всеки 100 000 души. 

 

От една страна, смъртта им е можело да бъде избегната, ако здравната ни система беше по-ефективна. От друга - смъртните случаи щели да бъдат по-малко, ако самите ние бяхме по-образовани, по-малко бедни и с повече съзнание за здравето си. 

 

Според проучването на Евростат хората със сърдечни болести са най-застрашените от преждевременна смърт. При такива проблеми обаче, преди да се стигне до болница, можем да се погрижим и сами за себе си.

 

"Пациентът трябва активно да търси участието на лекаря. От друга страна, да участва в провеждането на лечение, тоест да спазва схемите, които са предписани”, обясни проф. Нина Гочева, началник на кардиологичното отделение в Национална кардиологична болница.

 

Когато липсата на профилактика се съчетае с проблемното българско здравеопазване, ни остава единствено да потърсим правата си. И все пак в крайна сметка всички се надяваме да не стигаме до адвокатската помощ, а да разчитаме на лекарската. 

 

Изводът на Европа е, че положението може да се подобри, само ако се подобри здравната политика.