Чужди туристи плащат трицифрени суми за превоз от летищата до хотелите

 

Инфарктни сметки за такси по морето - чужди туристи плащат трицифрени суми за превоз от летищата до хотелите. Отговорът на държавата - изненадващи проверки с инспектори под прикритие. В една от тях се включи и екип на Новините на Нова.

 

От 70 до 240 лева - това си е инфарктна сметка за такси. Толкова обаче са платили чужди туристи от летището във Варна до един от хотелите в Златни пясъци. Институциите уверяват, че влагат много ресурс в прекратяването на тази практика. 

 

Инспектори под прикритие наемат такси от летището до хотел в курорта Св. Св. Константин и Елена. Проверяващите се съмняват, че в колата е монтирана т.нар помпа.

 

Следва контролен преход обратно по маршрута за засичане на километрите, после проверка в специализиран сервиз и помпата е намерена. Така клиентите плащат многократно по-високи сметки от реалните.

 

Помпите се монтират на връзката между касовия апарат и колата. Шансът тя да бъде хваната е минимален.

 

Същата проверка имаше и в Бургас, където двама инспектори под прикритите се оказаха заложници на подплашен таксиджия. Когато видял кола на ДАИ, водачът на копърката дал газ, отвеждайки със себе си и служителите на „Метрологичен и технически надзор”. Впоследствие шофьорът спрял, проверяващите се прибрали, а полицията издирва нарушителя. Изненадващите проверки продължават.

 

Репортер: Искра Урумова