Министерството на външните работи дава препоръки към българските работници

Министерството на вътрешните работи дава препоръки за избягване на рисковете при сезонна работа извън страната. Причината – засиленото търсене на работа в чужбина през летния сезон, а най-големи са рискове от попадане на недобронамерени посредници или работодатели в селскостопанския сектор, предупреждават от ведомството.


Пример за подобна ситуация е брането на горски плодове в Кралство Швеция. Стотици български граждани през последните години се оказаха без препитание и средства да се завърнат в България. Сред рисковете са и работа без предварително осигурени условия за почивка. Обикновено се налага живот на открито, без минималните удобства.


От МВнР отчитат, че Швеция има изисквания за здравна застраховка, за средства за първоначална издръжка и за завръщане в България. Допълнително съществува законодателство, регулиращо ползването на земите и условията за пребиваване на сезонни работници.


Хората лесно попадат в капана на измамниците, отчитат от Министерството на външните работи. Причината - предложенията на фирмите са на пръв поглед много добри - висока надница, осигурена храна и настаняване, осемчасов работен ден и почивни дни. Условията за работа обаче много често се разминават с действителността, когато хората пристигнат на новото си работно място. Оказват се принудени да работят и живеят в мизерни условия, без никакво или минимално заплащане, далеч от обещаното. Не са малко и случаите, когато работодателят задържа документите за самоличност на работниците.


Сред зачестилите случаи на трафик, с цел трудова експлоатация през последните две години, най-много хора са станали жертва на тази схема с обещания за добре платена работа в Германия, Белгия и Чехия.


От Министреството на външните работи призовават хората, търсещи работа в чужбина, добре да проучат агенцията-посредник и работодателя, при когото отиват, както на сайта на Агенцията по заетостта : www.az.government.bg, Условията за живот и труд в отделните държави могат да се намерят на адрес: http://eures.bg/conditions.asp?id=3


Задължително е предварително да се подпише договор на български език, както и на официалния език на страната на работодателя, да не дават документите си за самоличност на никого и под никакъв предлог, както и да разполагат с адреса и телефона на българското представителство в страната, за която пътуват.

 

Ако попаднете в рискова ситуация и сте в беда, от Външното министерство призозават незабавно да се свържете с тях, местните компетентни власти или със Ситуационния център на МВнР-тел. +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 и e-mail: crisis@mfa.bg.