Той определи пред Нова процеса като политическа поръчка

 

10 години затвор получи бившият шеф на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров. Военният съд постанови и конфискация на половината му имущество. 

 

Генерал Киров беше признат за виновен за присвояването на около 5 милиона лева за периода 2007-2011 г. Според обвинението присвояването станало посредством 1000 официални финансови документа, с които Киров доказвал несъществуващи служебни разходи. Фалшивите документи, с които парите са присвоени, са били за „специфични нужди на службата” или с други думи казано - вербуване на агенти.

 

Самият Кирчо Киров заяви пред Нова, че процесът е политическа поръчка. Неговата версия е, че пари са харчени – но не милиони, а хиляди, и то за по-ефективна агентура. Интервюто му пред Десислава Георгиева очаквайте в Новините в 19.

 

Свидетели по секретното дело бяха двама премиери – настоящият Бойко Борисов и бившият Сергей Станишев, както и президентът Георги Първанов и социалният министър Ивайло Калфин. 

 

Съдът наложи на ген. Киров и наказание от лишаване за 15 години от правото да заема ръководна държавна или обществена длъжност и да упражнява определена професия или дейност, свързана с материални средства.

 

Изцяло беше уважен от съда и гражданският иск в размер на 4 720 196 лв., предявен от НРС.

 

За такъв вид престъпление Наказателният кодекс предвижда наказание от 10 до 20 години затвор и конфискация на цялото или на част от имуществото.

 

Видео: БГНЕС