Присъдата му не може да бъде обжалвана

Тайландец беше осъден на 30 г. затвор за "обида" на монархията във Фейсбук, което досега е една от най-тежките присъди в управляваното от хунта кралство, в което действат изключително строги закони за обида на височайшите особи.

 

Тайландският крал Бумибол Адулядеж (87) е пазен с един от най-строгите в света закони срещу поругаване на кралските устои, предава БТА. Според тези правни норми всеки, който обиди по някакъв начин краля, кралицата, наследника на трона или регент ще бъде осъден най-малко на 15 г. затвор.

 

В петък военният съд в Банкок призна за виновен Понгсак Срибоонпенг (48) поради това, че той публикувал в социалните мрежи снимки и съобщения, поругаващи монархията. Първоначално той бил осъден по всяко от шестте обвинения на по 10 г., но впоследствие съдът намалил присъдата наполовина, тъй като обвиняемият признал вината си, каза адвоката му Сасинан Тамнитинан пред АФП. След като коментира присъдата срещу довереника си като рекорд, тя допълни, че тъй като Понгсак е бил арестуван по времето, когато в Тайланд още е било в сила военното положение, присъдата му не може да бъде обжалвана, тъй като е произнесена от военен съд.

 

Обвиненията за обида на кралските особи бележат истински бум след като тайландски генерали отнеха властта от избрано правителство през май 2014 г. Според правозащитната местна група iLaw, преди преврата е имало само две дела за обида на краля, а в момента са 56.

 

Пак по същия закон за защита на кралската институция в северната провинция Чанг Раи на пет години беше осъден мъж с психично заболяване. Самак Пантай (48) е виновен, че миналата година разсякъл портрет на краля и кралицата. Тайландските генерали-ултрамонархисти отдавна използват позицията, която сами са си осигурили, като защитници на монархията, с което оправдават своите преврати и намеса в политиката в страната. И тайландските, и чуждите медии трябва да действат под свирепа автоцензура, когато покриват процеси по закона за обида на кралските особи, тъй като дори само повтаряне на детайли по обвиненията могат да бъдат оценени като нарушаване на закона. През април зад решетките за 25 г. попадна бизнесмен за огласяване във Фейсбук на съобщения, оценени на обругаващи короната.