Предстои България да избере модел, по който това да се случи

 

Правителството има амбициозната цел в началото на 2016 г. либерализацията на енергийния пазар да стане факт”. Това заяви на пресконференция в петък министърът на енергетиката Теменужка Петкова.


Тя присъства на подписването на договор между Българския енергиен холдинг (БЕХ) и Световната банка. Чрез него финансовата институция ще предоставя на холдинга консултантски услуги, които ще включват цялостен преглед на финансовото състояние на родния енергиен сектор и набелязване на стъпки към пълна либерализация на пазара на електроенергия до края на годината.


"Важно е либерализацията да се случи максимално бързо. Изостанали сме малко от останалите страни-членки на общността, но като плюс може да се посочи, че така виждаме най-добрите практики и най-полезното за нас”, коментира Петкова.


Тя поясни, че чрез подписания договор ще може да се избере модел за извършване на либерализацията.


Сигурна съм, че моделът, който ще изберем ще бъде най-удачният и с най-малко рискове за системата и потребителите”, каза още министърът.


Предвижда се Световната банка да изготви междинен доклад до края на ноември.


Тогава трябва да имаме готовност за промени в Закона за енергетиката”, категорична бе Петкова.


Тя изтъкна, че сериозната криза в Националната електрическа компания (НЕК) е в резултат от дейността й на регулирания пазар и ангажиментите за изкупуване на електрическа енергия на преференциални или договорени цени.


"След либерализацията цената ще се получава от търсенето и предлагането. Тогава няма да се вълнуваме и от решенията на КЕВР, тъй като тя ще има доста по-ограничен кръг от задължения при определянето на цената на тока. Така ще изведем енергетиката от финансовия колапс", каза още министърът.


Капиталът на Българската независима енергийна борса след либерализацията ще стане собственост на Министерството на финансите. 

 

Видео/Снимка: БГНЕС