Бившият директор на Националната разузнавателна служба получи 10 години затвор

 

 

Още по темата

„Няма нищо политическо в едно престъпление за присвояване, извършено от длъжностно лице на висок пост”. С тези думи говорителят на Военно-окръжната прокуратура в София Елин Алексов – коментира присъдата срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров, пише БГНЕС.

 

Той получи 10 години затвор. Военният съд постанови и конфискация на половината му имущество. Самият Киров заяви пред Нова, че процесът е политическа поръчка. Неговата версия е, че пари са харчени – но не милиони, а хиляди, и то за по-ефективна агентура.

 

Говорителят на Военно-окръжната прокуратура каза още: "Направихме всичко необходимо по време на досъдебното производство да бъдат събрани абсолютно всички доказателства. Не сме отказали нито едно доказателствено искане. Всяко доказателство беше проверено многократно”.

 

Той обясни, че това, че делото продължило повече от година и половина било необходимо, защото се касае за изключително специфична дейност на разузнаването. "Трябва да се преценява много внимателно кои от материалите имат отношение към предмета на доказване, за да се избегне разкриване на неща от кухнята на разузнаването. След тайно заседание на съда тази сутрин беше оповестена присъдата от 10 години лишаване от свобода, 15 години лишаване от заемане на държавна длъжност, конфискация на имуществото", добави той.

 

Алексов обясни, че няма законово изискване да се проследи какво е направил Киров с присвоените средства, достатъчно е да се докаже, че се е разпоредил с тях незаконосъобразно.

 

Той коментира още: „Подсъдимият може да си позволи инсинуации или препратки, тъй като го чака присъда, не може да му се сърдим. Ген. Киров може да си позволи лукса с всякакви средства да се защитава пред съда и извън него. Бяхме в нормални отношения, но накрая вече чух от него, че от прокуратурата сме лоши хора”.

 

Прокуратурата ще реши дали ще протестира решението на първа инстанция по делото срещу ген. Кирчо Киров в срок от 15 дни.