По думите му поръчителят е зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов

 

Първа ефективна присъда за директор в спецслужбите. 10 години затвор за бившия разузнавач номер 1 Кирчо Киров. Той беше признат за виновен за присвояването на близо 5 милиона лева от бюджета на службата. 

 

С голямата сума бившият разузнавач номер едно се облагодетелствал с помощта на над 1000 финансови документа. Освен ефективната присъда, предстои да бъде конфискувано и половината от имуществото му. Часове след като чу виновен, генерал Киров застана пред камерата на Новините на Нова. 

Още по темата

 

„Това дело е политическа поръчка”, заяви той. 

 

По думите на генерал Киров поръчителят е зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, а целта била да се удари по кандидатурата на Георги Първанов за лидер на БСП.  

 

Не е доказано обаче как генерал Киров е похарчил присвоените 5 000 000 лева. Според осъдения генерал част от присвоените пари са отишли по агентурни работи в полза на освобождаването на медиците ни в Либия и на отвлечените през 2011 година в Судан наши пилоти. 

 

„Нито една уважаваща себе си разузнавателна служба не признава, че при освобождаването на пленени граждани се плащат откупи. Няма да призная и аз”, заяви Киров. 

 

Не се признава и за виновен, но Военна прокуратура е категорична, че той е виновен и следва да получи справедливо наказание, което обаче не е окончателно. 

 

От Военната прокуратура все още мислят дали ще обжалват постановената присъда и ще искат по-сурова. Генерал Кирчо Киров е категоричен, че ще обжалва. До окончателната  му присъда остават още две съдебни инстанции.