Същевременно 4000 учители трябва да се пенсионират тази година

 

По-малко безработни у нас за четвърти месец.  Това показват данните на Агенцията по заетостта. В момента в бюрата по труда са регистрирани над 300 000 безработни. В момента най-много са свободните места в преработващата промишленост. Там работниците, които се търсят са близо 4200.  Свободни позиции има в търговията, хотелиерството и ресторантьорството.

 

Търсене има и в образованието, където се търсят над 830 души да бъдат наети – става въпрос не само за учители, а като цяло педагози. В същото време данните на националната статистика показват, че за последното тримесечие най-малко нови служители са наети именно в образованието.

 

На фона това наесен разчетите показват, че 4000 учители ще трябва да се пенсионират.

 

Емилия и Станислава са учителки по призвание и от любов. Емилия вече 20 години посреща първокласници, а Станислава само от една. До класната стая Станислава стига  благодарение на Емилия. „Много е важно да има кой да ти подаде ръка”, убедена е Станислава.

 

Когато се наемат млади учители е много важно те да получат подкрепа от педагозите, които вече са се доказали. От своя випуск в университета само Станислава става учител. „Като изключим обективните причини, че заплащането не е високо, а това е един от основните стимули, те нямат и това търпение”, коментира тя. „Една част от хората не са попаднали на точното място, не са намерили подкрепата и музата да останат”, смята Емилия.

 

Съвсем скоро училищата ще започнат да наемат нови учители. В 119-то училище в София се търсят 12 нови педагози.

 

„За едно място се борят между 30 и 50 души, но, за голямо съжаление,  подбирането на качествени учители е наистина голямо предизвикателство. В повечето случаи идват хора от други сфери, които нямат никакъв опит”, заяви директорът на училището Диян Стаматов. Това прави нещата още по-трудни, защото там наесен шестима учители с опит ще трябва да се пенсионират. „Ще оставя те сами да решат дали е време да го направят или не, просто, защото тяхното място трудно може да бъде заето от човек, който сега да намеря”, призна Стаматов. 

 

От „Заедно в час” пък са се заели именно с тази мисия - да създават млади учители. И залагат точно на това, за което говори Станислава – подкрепа. Никол Стилянова е учител от 2 години и е влязла в класната стая като преподавател именно благодарение на „Заедно в час”. „Получаваме директна подкрепа от хора, които са минали през програмата”, разказа тя.