Позицията му е осигурявала широки пълномощия върху договорите за въоръжените сили

Бившият китайски генерал-лейтенант Гу Цзюншан получи смъртна присъда с отсрочка за вземане на подкупи, разхищения и злоупотреби със служебно положение, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.


Гу беше заместник началник на Главното тилово управление на китайската армия. Позицията му е осигурявала широки пълномощия върху договорите и поръчките за въоръжените сили с численост 2,3 милиона души.


Бившият високопоставен военен е лишен пожизнено от званието си и от политически права. Цялото му имущество ще бъде конфискувано.


Гу беше арестуван още през 2012 година. Делото му стана един от най-големите корупционни скандали в цялата история на китайската армия. Смъртната му присъда е с две години отсрочка на изпълнението й, а в Китай подобни присъди обикновено биват заменени с доживотен затвор при добро поведение.


Китай се опитва от години да разчисти корупцията, за която се смята, че отслабва морала и боеспособността на армията.

 

Президентът Си Цзинпин, който е председател на Централния военен съвет, ръководещ въоръжените сили на страната, превърна борбата срещу корупцията в армията в централен елемент от своята кампания срещу корупцията в правителството и в управляващата Комунистическа партия.