Това е записано в проектостратегия за борба с тероризма

 

България е потенциална мишена на терористичен акт. Причината за това е крайната бедност на голям брой български граждани, а опасността е по-висока от тази преди атентата на летище Сарафово през 2012 г. Това е записано в проектостратегия за противодействие на тероризма. 

Още по темата

 

Документът излиза на фона на разпространения слух, че у нас се издирват двама души, свързани с „Ислямска държава”. 

 

Преди дни неофициално стана ясно, че службите издирват 29-годишната Езида Елхам и 24-годишния Мимо Попеску. Ден по-късно от МВР отрекоха мъжът и жената да са издирвани за връзки с ИДИЛ. Хората грешно разбрали действията им. В публичното пространство обаче останаха съмненията.

 

Според експертите изтичането на информацията за двамата издирвани блокира работата на службите, прави невъзможно залавянето на заподозрените и създава излишна паника.

 

На фона на объркващата информация, от МВР разпространиха стратегия, от която става ясно, че в България има реална опасност от терористичен акт и вербуване на хора за радикални идеи.

 

А опасни ли са издирваните Елхам и Попеску – все още не е ясно. Не е ясно и дали са ги намерили. Службите отказват всякакъв коментар по темата.  

 

На фона на тази ситуация, само преди седмица в Македония имаше специализирана операция за залавяне на хора, свързани с „Ислямска държава”. Съседката ни обяви, че повече от 130 македонци се бият на страната на ИДИЛ. Отделно от Босна има 156 души, от Черна Гора – 13, а от Косово – 232-ма. България няма официални данни дали наши граждани са се включили в редиците на ИДИЛ.  


А освен проекто-стратегията, с която страната ни ще се бори с тероризма, Европа ни дава и пари. Над 72 милиона евро ни отпуска фонда "Вътрешна сигурност" на Евросъюза. Парите трябва да бъдат изхарчени в следващите пет години за защита на границите и за подсилване на полицейските сили.