В нея е открито съдържание на нитрати два пъти над нормата

 

Водата от т.нар. "Свещен кладенец" в Голямата базилика в Плиска е опасна за здравето. В нея е открито съдържание на нитрати два пъти над нормата, съобщи Регионалната здравна инспекция в Шумен.

 

Кладенецът беше открит при разкопки в Плиска на 24 юли, а веднага след това директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров обяви водата за свещена. По думите му баба Ванга предрекла, че България ще се оправи, когато се доизгради Голямата базилика и от кладенеца текне вода. 

 

Преди няколко дни Димитров ритуално изкъпа премиера Бойко Борисов с вода от кладенеца. "Премиерът Бойко Борисов, както и никой от министрите не е пил от чудотворната вода, която бликна от Свещен кладенец в Голямата базилика в Плиска". За това успокои в ефира на Дарик радио директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров

 

Заместник-министърът на здравеопазването Адам Персенски е разпоредил на директора на РЗИ - Шумен д-р Пепа Калоянова да вземе проби от водата и да извърши цялостен физикохимичен и микробиологичен анализ, въпреки че кладенецът не е регистриран като общественозначим обект, нито има постъпило искане за издаване на разрешение за водоползване. Това съобщиха от ресорното министерство.

 

Проверката ще бъде извършена в акредитирана лаборатория и резултатите ще бъдат оповестени до края на утрешния ден.