Професорът призова изследвания на водата да не се правят точно в този момент

 

Водата в Свещения кладенец в Плиска е замърсена вследствие на работните дейности, които все още текат там. Така историкът проф. Божидар Димитров коментира в ефира на „Здравей, България” твърденията, че течността, считана за чудотворна, е със завишена концентрация на нитрати.

Още по темата


В кладенеца постоянно влизат работници, с мръсни дрехи и обувки. Това размътва водата”, заяви професорът и призова здравните власти да не правят изследвания на съдържанието на водата точно в този момент. 


Ръководителят на проучвателните дейности в Плиска Павел Георгиев обаче обясни, че инспектори са взимали проби както във вторник вечер, така и в сряда сутрин. Наложена е и временна забрана на посетителите да наливат вода в бутилки. Много вярващи обаче вече отнесоха малки количества от водата в домовете си за здраве.


Вече трети месец полагаме усилия да извадим от забрава една българска реликва с огромен религиозен заряд за българите от 9-и век, а надявам се – и днес”, коментира Георгиев.


Той беше категоричен, че никакви слухове за потенциална опасност няма да убият у родолюбците желанието да се докоснат до националната си история и религиозна идентичност. 


Надявам се, че през късната есен кладенецът ще се превърне в още по-голяма туристическа атракция. Дотогава водата ще бъде пречистена и ще може да се използва”, допълни Георгиев.


Той разкри още, че във вторник археолозите са намерили в Свещения кладенец малко мраморно хаванче. То се е използвало за стриване на химикали за лечение на различни болести, което показвало, че българите от 9-10 век са използвали водата и за такива цели.


Междувременно при разкопките в Плиска е била открита и огромна спортна арена, съобщи проф. Божидар Димитров.


Още по темата гледайте във видеоматериалите.

 

Репортер: Искра Урумова