Уникалната операция е извършена във Велико Търново

 

Уникална операция на око във Велико Търново. Очен лекар извади от окото на млада жена 9-сантиметров паразит. Това е вид червей, който се среща при кучета, но изключително рядко може да се засели в организма на човек. 

 

Пациентката дошла в кабинета с оплаквания от силни болки в окото. Доктор Николов разказва, че започнал рутинна интервенция, без да подозира какво го очаква.

 

„В първия момент помислих, че е нишковидна структура и че това е конец. След изваждането се установи, че това е един червей около 10 см. Веднага го разгледах под микроскоп”, разказва д-р Емил Николов. 

 

Докторът твърди, че останал потресен от видяното.

 

„Удивлението ми беше голямо, защото в практиката на българските офталмолози в последните няколко десетки години отсъства опит за данни за такива случаи. Направих веднага справка в литературата, установи се, че колеги от Германия в Мюнхенския университет през 2011 година са установили подобен нематод, около 10 см, подобен червей”, обясни д-р Николов.

 

Лекарят е категоричен е, че няма опасност от зараза за близки и колеги на жената. Паразитът в окото на жената е разпространен предимно в Южна и Централна Африка. 

 

„Най-вероятно се касае за паразит от рода лоа-лоа, за който типичната локация е Централна и Западна Африка. Жената работи в шивашка фабрика, където се внасят платове от най-различни екзотични дестинации. При съвременните комуникации с тези огромни корабни-контейнери, може да се внасят мухи и комари и това може да попадне”, обясни лекарят.

 

За Нова доктор Николов заяви, че вече е подал информация и материал за морфологичен анализ в Националния институт по заразни и паразитни болести. Жената е идвала на профилактичен преглед и състоянието ѝ е добро. Според него тя е била спасена от пълна загуба на зрение.