След реставрация сградата на Централната минерална баня вече е пригодена за изложби

 

Трескава подготовка за откриването на първия Музей за история на София. След дълга реставрация - сградата на Централната минерална баня вече е пригодена за изложби. Какво ще могат да видят софиянци и гостите на града?


В най-големия басейн на Централната минерална баня в София едно време се е стигало до бой с налъми, за да си намериш хубаво място край басейна. А иначе тук се съхраняват и всички над 120 000 ценности, които съвсем скоро ще можем да видим в Музея за история на София.


Един век сградата радва очите на столичани. В нея са се изпълнявали пищни ритуали - и мъже, и жени са се киснели в басейните с часове, като бистрили клюките. В нея са се внасяли храни, като за военен поход. Днес от всичко това няма и помен. Къпялнята има ново предназначение.


В 8 зали ще надникнем в историята на столицата ни. Домът на софиянци. Културният живот и свободното им време. Предмети от третото българско царство, от софийските улици и държавни институции. И още стотици безценни предмети, като тази уникална каляска, внос от Версаи.


„Изработена е във Франция през втората половина на 18 век. Когато е направена за кралица Мария-Антоанета. Стилът е много разкошен, не са се пестили средства. Има двойно окачване и всъщност е подарена на тогавашния Княз Фердинанд за неговата сватба! За това събитие е била теглила от 6 коня с гербовете и символите на българското царство”, обясни зам.-кметът на столицата д-р Тодор Чобанов.


Сред експонатите ще зърнем и този луксозен часовник, английско производство.


„Подарък от кралица Виктория за Фердинанд. Както знаем българската династия е била с тесни връзки с английския кралски дом. Богато украсен с позлата, 4 ангела и дракон отгоре”, добавя д-р Тодор Чобанов.


И още. Ще се насладим на този уникат. Първият мерцедес на Фердинанд. Най-старото возило царят внася у нас, след като с него е спечелено второ място в автомобилното рали Берлин-Мюнхен през 1905 г. В един от басейните ще бъдат изложени икони.


„В момента почистваме един от апостолските фризове. Той е от старата църква на Германския манастир и ще бъде поставен върху иконостас в източната стена на залата”, обясни Кателина Павлова, историк в Общински културен институт.


Зад блясъкът на музея обаче все още стои нерешен проблемът с част от рушащата се сграда. От години идеята за спа център в сърцето на София, инвеститори не е намерила.


„Не смятам, че трябва да се чака повече. Това трябва да е последен опит и след това да помислим за разширението на музея”, коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова.


На стола на влюбените бъдещите годеници са сядали, за да се опознаят, но с едно правило - без да се докосват! Това е ставало под контрола на възрастните. Е, винаги тайно човек може да докосне ръката на любимата без никой да разбере. Още интересни предмети ще можем да видим, когато музеят бъде открит. Това ще стане на 17 септември - Денят на София.


Повече по темата гледайте във видеото.