Загинали са най-малко 50 души, а ранените са над 500

 

Огромна експлозия в китайския град Тянцзин отне живота на най-малко 50 души, а ранените са повече от 500. Много вероятно е броят на жертвите да нарасне.

 

От съображения за сигурност спасителните екипи все още не могат да стигнат до мястото на експлозиите.

 

Двата взрива избухват в края на деня, в склад за опасни материали, собственост на логистична компания. По-малко от минута след първата следва и втора, много по-мощна експлозия. В социалните мрежи се разпространяват снимки и кадри, на които са заснети гигантското огнено кълбо.

 

Взривовете са били толкова мощни, че са били регистрирани от метеорологични сателити. Ударната вълна е била усетена на километри разстояние, а експлозиите са изпочупили прозорците и са избили вратите на много сгради в района.

 

„Видях огън в далечината. Изведнъж стана експлозия. За кратко изгубих съзнание. Първата ми реакция беше да тичам. Последва втора експлозия. Продължих да бягам, бях целият в кръв и приятелите ми ме заведоха в болница”, разказа пострадал.

 

„Почивах си у дома… Първият взрив не беше много силен, но ме събуди. Излязох на балкона да видя какво става и вторият взрив ме отнесе”, каза друг очевидец.

 

„Ударната вълна отнесе прозорците и вратите. Покривът се срути, а много хора бяха ранени - целите бяха окървавени”, спомня си трети.

 

Часове след експлозията над сградите в града все още се виждаха стълбове дим. Сред жертвите има и 12 пожарникари. Властите съобщават обаче, че са изгубили връзка с 36 огнеборци. Десетки от пострадалите са в критично състояние.

 

Тянцзин се намира на 140 км югоизточно от Пекин и е един от големите градове на страната с 15-милионно население.

 

Снимки: ЕПА/БГНЕС