Впечатлени останаха и астрономите

 

През изминалата нощ светът беше в плен на най-зрелищното космическо събитие. Метеорният дъжд на Персеидите привлече хиляди наблюдатели у нас. Впечатлени останаха както астрономите, така и всички останали, за които падащите звезди са повод за добри пожелания.


Докато целият свят е вперил поглед към черното небе в очакване на поредната падаща звезда, едни хора не отделят очи от мониторите, внимателно следят трептенето на честотите и слушат шума на радиостанциите. С помощта на Персеидите радиолюбителите контактуват на огромни разстояния. Излъчени от България, ултракъсите радиовълни срещат изгарящите в атмосферата метеори, отразяват се и прелитат чак до другия край на Европа.


„Преди малко установихме радиовръзка с холандска станция на около 1600 километра”, обясни Виктор Маринов, радиолюбител.


Един непонятен за повечето от нас звук всъщност може да е установен контакт с чужда станция. Обмен на данни - опознавателни знаци, оценка на сигнала и потвърждение, че връзката е осъществена. В зависимост от радиовръзката, обменът на данни може да има и по-любопитно изражение. Като една картичка, получена от Международната космическа станция за 80-годишнината от раждането на руския космонавт Юрий Гагарин. Дори с една портативна радиостанция всеки би могъл да се свърже с космонавтите. Стига в този момент космическата станция да премине над страната ни, а хората в нея да намерят свободно време за разговор.


„Поради натоварения си график, космонавтите не винаги имат време да обърнат внимание и на радиолюбителите”, казва Стефан Александров от Българската федерация на радиолюбителите.

 

Вместо радиоантени, в другия край на България към небето тази нощ гледаха камери, фотоапарати и телескопи.


Астероиди и комети - това са най-старите тела в Слънчевата система. Те са историческият материал, от който е създадена цялата Слънчева система”, обясни Никола Петров от обсерваторията в Рожен.

 

Всяка огнена следа в нощния небосвод е късче история отпреди милиарди години. Малката Цветомира за първи път е свидетел на подобен зрелищен космически парад.


„Пожелавам си да ми се сбъдват всички мечти”, казва тя.

 

 

В галерията ни вижте кадри от Беларус, Германия, България, Израел и Америка.

 

Снимки: ЕПА/БГНЕС