Могат ли да се разминат две коли на разстояние 4,5 метра?

 

Десетки сигнали в рубриката „ Моята новина” за пътя между Черноморец и къмпинг „Градина”, който се превърна през последните години в  едно от най-предпочитаните от летовниците места за отдих. Пътят, който до преди месец бе като лунен пейзаж, сега е асфалтиран, но е толкова тесен, че буквално изнервя водачите, решили да отидат на плаж в района. Освен това крие и много рискове за пешеходците, а и за самите автомобили, които се разминават.


Това е пътят от Черноморец към къмпинг „Градина”. Пред последните години водачите бяха свикнали да трошат автомобилите си, преминавайки през огромни ями. Сега пътят е с нов асфалт, но е толкова тесен, че в отделни участъци едва се разминават два леки автомобила. 4,50 метра е широчината на пътя, който попада в четвъртокласната мрежа. На моменти участъкът е много по-тесен от това разстояние. Най-недоволни са водачите, които при разминаване се налага на напускат асфалта.


„Пътят е тесен и опасен, защото се кара с малко по-бърза скорост и две коли се разминават на много малко разстояние”, обясни Александър от Асеновград.


Автомобилите се разминават сравнително лесно, но ако е по-голям бус, джип или ван, трудничко става”, обясни Мирослав от Плевен.


„Хубав е пътят, но е малко тесничък и хората като минават, може някой инцидент да стане”, каза Кирил от Перник.


Освен че по тесния път минават каравани, по чакъла покрай платното се движат и туристи, които отиват на плаж. Огромен е рискът и за тях.

 

Потърсихме кмета на Черноморец, в чието землище попада пътят, за да получим отговора на въпроса, който много от водачите задават: „Защо не е асфалтирано разстоянието от двете страни на пътя, което е засипано с чакъл в момента?”


„Работи се по закон, по кадастър. Ако бяхме асфалтирали и влезем в чужд имот, тогава щяхте да вземате друго интервю от мен. Не мога да кажа, че пътят е тесен. Пътят е нормален четвъртокластен път, местен път. Това е пътят, който е по кадастър. Бившият път, който свързваше стария път, който свързваше Бургас и Созопол, никога не е бил по-широк”, коментира кметът на Черноморец Добри Добрев.


Оказва се, че от двете страни на пътя терените са частни и общината към момента няма как да разшири платното дори с 10 сантиметра.


Заради недоволни шофьори в общината в Созопол започнали да работят по проект за бъдещо разширение на участъка, като ще търсят европейско финансиране, тъй като трасето е с дължина 6 километра.


Очакваното разширение може да започне най-рано през 2016 година,когато започва новият програмен период за европейско финансиране.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Цеца Алексова