До приключването на ремонтите в района трамвайните спирки остават закрити

Първите "зелени" релси в София вече са факт. По тях се движат трамваите от ремонтирания участък от Руски паметник. 

Още по темата


До окончателното завършване на реконструкцията на площада ще бъдат закрити трамвайните спирки непосредствено преди и след кръстовището, съобщават от Столичната община. 

 

Тунелът под НДК пък има 126 нови лампи, както и апаратурата за контрол и управление на осветлението в зависимост от осветеността извън тунела. Проект предвижда намаление на консумираната енергия с 95% при утрояване на нивото на осветеност в тунела.

 

Общият участък, по който трамваите ще се движат по зеленото трасе около Руски паметник е около 60 метра. Той е разположен в едната част от трасето на трамваите - в посока от бул. "Скобелев" към "Опълченска".  Засега единствените превозни средства, които се движат в района, са трамваите. Довършителните работи вървят с усилени темпове.


От общината дават уверението, че това е началото. Идеята, която за сега е само на хартия, предвижда една паркова пешеходна зона от Руски паметник до пл. "Македония". Част от трамвайните релси по нея също трябва да бъдат заобиколени от трева. 

 

Дренажна система ще отвежда водата от дъждовете и от поливането на тревата в почвата под тревата, за да не се задържа тя върху трамвайните релси. Ремонтът около Руски паметник струва 3,5 млн.лв. Пускането на движението в участъка предстои в близките дни. 

 

Видео: БГНЕС