Инициативата е част от изследователски проект в Австралия

Ученици в Австралия скоро ще имат нови другарчета - роботи, пише Discovery News. В рамките на изследователски проект на Суинбъргския технологичен университет в две начални и основни училища ще бъдат изпратени хуманоидни роботи за всеки срок през следващите три години. 

 

Учителите ще работят в партньорство с изследователите, за да интегрират безпроблемно роботите в училищната програма, като ще предоставят информация за трудностите и ползите от работата с интелигентните машини.

 

“По време на тригодишната изследователска програма се надяваме да установим най-добрия начин за включване на роботи в учебните часове, така че да не бъдат просто любопитна новост или да разсейват децата”, казва ръководителят на проекта д-р Терезе Кийн, цитиран от Агенция "Фокус". 

 

Роботи са използвани и преди в класната стая, но по думите на Кийн изследване като това не е провеждано досега в училищни условия.

 

“Роботите се превръщат в част от обществото. Австралийските училища носят отговорност за това да подготвят учениците си с уменията, нужни за бъдещето”, добавя тя.