Целта е съвместно учение

 

Нови американски танкове идват в България. Разполагането им е част от усилията на НАТО да разсее опасенията в Източна Европа от руска враждебност. Това твърди онлайн изданието "International Business Times”. Американската техника ще бъде разположена край Ново село. 

Още по темата

 

Четири танка “Abrams”, три артилерийски оръдия и шест бронирани разузнавателни автомобила пристигат във базата Ново село в края на август. Заедно с тях идват и 150 американски морски пехотинци.

 

Не мисля, че със 150 пехотинеца, 4 танка и от наша страна същата бройка могат да се покажат някакви мускули, а не е и това целта”, коментира полковник Йордан Йорданов, експерт в Министерството на отбраната.

 

Целта е съвместно учение. „Ще има обмяна на опит между двете армии”. Бойни действия срещу чужда държава не се подготвят, увери и съветникът на военния министър. о.з. ген.-лейт. Атанас Запрянов. „Не се въоръжаваме заради Русия, провеждаме си ежегодните учения за силите и средствата на противовъздушната отбрана”, уточни той.

 

Хората в близкото до полигона село Мокрен обаче се тревожат.  „Могат да ги нападнат по всяко време, никакъв проблем не е, това ще се отрази специално само на нас и на околните села, всичко може да стане,  в Бургас как стана случая с автобуса”, смята Бано Банчев, който живее в Мокрен. Някои хора там се оплакват, че земята ражда мъртви плодове заради стрелбите на военните. За други пък проблем няма. 

 

Може обаче със сигурност да се каже, поне от уверенията на Министерство на отбраната, че България не се готви за война. Тежката техника идва, за да бъдат нашите командоси по-подготвени в случай на такава.