Най-големият музей на открито ще е готов през 2016 година

 

Най-големият музей на открито, този при Ларгото в центъра на София ще е готов през 2016 година. Това съобщи министърът на културата Вежди Рашидов. Той увери, че сроковете ще бъдат спазени, защото в противен случай страната ще загуби над 15 милиона лева  европейски средства, с които се финансира проекта.

 

Разкопките трябва да приключат на 15 октомври. Ценните археологически находки ще бъдат консервирани и експонирани в метростанция „Сердика”, за да могат да се виждат от всички. Официалното откриване обаче ще бъде догодина, заради многото процедури, които тепърва предстоят.

 

Остават само да се консервират горните слоеве, за да не може да се руши, има заложена канализация, за да може водите да не се събират, както се събираха преди”, заяви Рашидов. Ще има и указателни табели и осветление.

 

Министърът на културата обаче упрекна Столичната община в безразборно поставяне на паметници в центъра на София.  „Всеки район трябва да си има свой площад, свой център, защото има опасност някой ден и някой управляващ да се спъне в някой от паметниците. Тези неща се правят по един регламентиран, професионален, експертен начин, а не по Facebook”, коментира той.

 

Министърът каза, че лично е изброил над  27 скулптури в периметър от 4 декара в центъра на града. В отговор, главният архитект на София Петър Диков обясни, че в днешно време всеки иска да прави паметник, а начинът, по който се преценява дали да се случи или не е много сложен.