От Метеорологичния институт към БАН съветват в четвъртък и петък да не ходим в планините

 

Мълнията представлява пренос на електричен заряд между два облака или между облака и земята. Това обясни доцент Велинов, зам.-декан на Физическия факултет към Софийския университет.

 

Той демонстрира в лабораторни условия как се образува мълния. На специален уред беше демонстрирано как се натрупва електричество между две топки. Те се зареждат статично едната с положителен, другата с отрицателен заряд. 

 

„След като между двете се създаде достатъчно силно поле, то създава електричен пробив във въздуха и така протича заряда”, обясни доц. Велинов. 

 

Температурата между двете топки стига до 2 000 градуса и преминават около 30-40 000 волта. 

 

„В природата зарядите се създават чрез триене или чрез пулверизация”, обясни доц. Велинов. 

 

В природата мълнии се получават в мощните купесто-дъждовни облаци. Според експертите облакът може да се разпознае по цвета – тъмен, почти черен на цвят. Ако видите такъв, значи ще има гръмотевици.

 

Една мълния може да се усети до 20 километра от мястото, където е паднала. Това обясни Анастасия Стойчева, синоптик от НИМХ на БАН. 

 

По думите ѝ ако човек е в автомобил или в самолет, няма опасност за него. На открито обаче мълниите винаги са опасни. В полето самото движение на човека може да привлече мълния. 

 

Съвети за предпазване от мълнии

 

Не е добре когато гърми, човек да застава зад единични високи дървета. 

 

- Когато светкавицата блесне, започнете да отброявате секундите, докато чуете гърма. Ако го чуете, преди да сте преброили до десет, то мълниите падат опасно близо до вас. 

 

- Оставете на 5-10 метра от себе си всички мокри и метални предмети.  

 

„Добрите планинари знаят и ползват дървени лъжици”, обясни Анастасия Стойчева. 

 

- Мобилните телефони също са проблем в такива случаи. Експертите съветват да изключим мобилното устройство, защото радиовълните привличат мълнии

 

- Снижете се минимално.


- Избягвайте близостта до басейни и други водоем.

 

„Водата е допълнителен проводник”, обясни Стойчева. 

 

- Не подпирайте ръцете си на земята, за да не се превърнат в проводник. 

 

- Ако сте не открито, не бягайте! 

 

От Метеорологичния институт към БАН съветват в четвъртък и петък да не ходим в планините, защото тогава има опасност от мълнии.