Тя ще съдържа предложения за туристическа стратегия, фокусирана върху кехлибарената напитка

Създадоха петиция за съставянето на план за защита и развиване на шотландската уиски индустрия, пише "Scostsman", цитиран от агенция "Фокус".

 

В петицията се призовава за създаване на "Харта на шотландското уиски", която да съдържа предложения за нова туристическа стратегия, фокусирана върху уискито, както и за отварянето на всички дестилерии на уиски за посещения.

 

Предлага се и назначаването на министър по шотландското уиски, който да представя напитката на правителствено ниво и акредитирането на образователна схема, която да предоставя образование по въпросите на уискито за всички.

 

Друго предложение е да се предостави защитен статут на шотландското уиски и създаването на номенклатурна система, подобно на текилата, която да помага за яснотата при потребителите.

 

„Никой не притежава нашата национална напитка, може да се създаде единна история на уискито, която Шотландия да разкаже на света. Историята на скоча. Едно световно послание, свободно от оковите на боричканията на конкуренцията или смесените послания“, заяви Виктор Брайърли от консултантската фирма „Ликьор ту липс“ и създател на петицията.