Шофьорът, блъснал жертвата, беше освободен веднага след задържането му

 

Главният прокурор Сотир Цацаров сезира вътрешния министър Румяна Бъчварова за неправомерни действия на полицейски служители от Областната дирекция на полицията в Пловдив.

Още по темата


Сигналът е във връзка с инцидента, при който шофьор прегази мъж на пешеходна пътека в града под тепетата преди седмица. Тогава виновникът – 24-годишният Милан Дивеков, не беше задържан, въпреки че самоличността му е била установена от униформените. 


Алкохолната проба от дрегер е била отрицателна, но Дивеков не е тестван на място, нито му е направен тест за наличие на упойващи вещества в кръвта. Младият мъж е призован устно от разследващия полицай за свидетел на следващия ден.


Полицаите дори не уведомили прокуратурата за случая. Обвинителите научили от репортаж на Новините на Нова.


На 13 август Милан Дивеков е разпитан като свидетел, въпреки дадените указания от прокурор.

Последвало е повдигане на обвинение и задържането му до 72 часа по прокурорско постановление. Обвинението установило, че Дивеков е санкциониран общо осем пъти по Закона за движение по пътищата и има пет влезли в сила наказателни постановления и три наложени глоби с фиш, все още неизплатени. Въпреки всичко, водачът дори не е имал отнети контролни точки, нито талон за управление на МПС.


При инцидента в Пловдив полицаите не са предприели никакви действия за установяване на самоличността на очевидците.


Не е била назначена автотехническа експертиза.


Всички тези действия са довели до отстраняването на разследващия полицай от случая по искане на наблюдаващия прокурор.


На 14 август новият разследващ полицай е разпитал само един свидетел на катастрофата, който доброволно е предоставил имената си на полицейските органи. Униформеният заявил, че не разполага с възможност да установи други очевидци, ако те сами "не се появят на разпит".