Това заяви държавният глава в телевизионна реч в Анкара

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че страната се насочва бързо към предсрочни избори, след като опитите за съставяне на коалиционно управление се провалиха, информира "Франс прес", цитирана от БГНЕС.

 

"Ние отново бързо се насочваме към избори", каза държавният глава в телевизионна реч в Анкара, като добави, че единственото решение на настоящото безизходно положение е обръщането към "волята на народа".

 

Коментарът на Ердоган дойде само ден, след като премиерът Ахмед Давутоглу върна мандата за съставяне на правителство, който беше връчена на Партията на справедливостта и развитието (ПСР), защото не можа да състави коалиция с някоя от другите три парламентарно представени партии. ПСР не успя да спечели категорично мнозинство и да управлява сама на последните избори в страната на 7 юни.

 

Според турската конституция, президентът трябва да даде мандат за съставяне на опозиционната Републиканска народна партия (РНП), която застана на второ място на изборите. Ердоган обаче намекна, че това може и да не стане.

 

"Нямам време за губене с тези, които не знаят адреса на Бештепе", където се намира неговият спорен нов президентски дворец, каза той.

 

Лидерът на РНП Кемал Кълъчдароглу отказа да стъпи в двореца на Ердоган, който според опозицията е незаконен.