Иван Вачков събирал колекцията си години наред

 

Уникална колекция от 250 ретро часовника на стойност 50 000 лева получи Община Златарица. Дарението направил почетният гражданин Иван Вачков. Той е категоричен, че така иска да остави нещо ценно в историяата на родния си град.

 

Мъжът събирал експонатите повече от 50 години, като всеки един от тях и до момента работи. Най-скъпият часовник е швейцарски на стойност 15 000 лева.

 

По професия Иван Вачков е радио-телевизионен техник, но цял живот колекционира стари часовници. За повече от половин век успял да събере 632 експоната.


„От юноша ги събирам, счупени, баща ми ги поправяше. Запалих се и имам 632 часовника в момента в наличност. Тук представям 283 часовника, а подарявам 250 на общината. Повечето са швейцарски, имам от 20-та година, от 54-та година. Всичко върви и работи. Ще бъдат изложени за вечни времена“, споделя Вачков. 


Сред най-ценните експонати, които Вачков притежава, е часовник на Тодор Живков, оригинален часовник от XIX век, както и часовник на Филип Тотю.


Жителите на Златарица са впечатлени от усилията и труда, които е положил Иван Вачков за града. Благодарение на поредния му благороден жест всички ще могат да  видят събраните от него оригинални ретро часовници.

 

Репортер: Антоан Стефанов