"Мен да ме накарат насила на гласувам, ще се съпротивлявам", добави той

 

"Законите са правени така, че на практика с добър адвокат може да не понесеш отговорност. Сега така промениха законите, че човек под домашен арест, да го пази полицията". С тези думи премиерът Бойко Борисов коментира случая, предизвикал гнева му. Става въпрос за рецидивист под домашен арест, сниман да краде отново.

 

"В София има над 1000 души под домашен арест и "подписка". Чисто теоретично, когато са го приемали, означава, че всяка нощ трябва да има 1000 патрула, които да пазят къщите на провинилите се. Има хора, които трябва да мислят за тази работа. Вместо на сложат гривни на арестантите. Ужасно е. Дори не ми е работа да се занимавам със служителите по метрология за пломбите по бензиностанциите. Това би трябвало да се прави от тези държавни служители. Във всяка една сфера така са се подредили, че всяко нещо трябва с много напън на полицията и прокуратурата, службите, за да се разбие схемата", коментира Борисов.

 

Той похвали промените в съдебната система.


"Аз съм за явно гласуване. Ако този съдия го е страх, че началникът му не става, той не може утре да удари с чукчето и да отсъди правилно. Това е наше искане и ще работя за него", зарече се той.

 

"Ние сме направили огромна крачка. Затова е този респект, който има във всички проверяващи. Това, което е в стратегията, ние го направихме – да разделим Висшия съдебен съвет на две и съдиите да избират само своето ръководство.

 

"Прокуратурата не зависи от мен", категоричен бе Бойко Борисов и добави: "Всички промени в съдебната система са за след Цацаров. Те ще влязат в сила след неговия мандат. Това е много важно да го знаят хората, да не мислят, че той прави всичко заради себе си".

 

Премиерът коментира и скандала около КТБ с думите: "Аз мога да гарантирам, че правя всичко възможно да съберем и развалим всички цесии, да приберем парите, които по един или друг начин са прехвърлени навън. Един от синдиците в КТБ ще бъде сменен.".

 

Относно референдума и въпросът, на който българите ще отговарят на 25 октомври, Борисов заяви: „Българинът мрази задължителните работи. Толкова много неща има за разрешаване, че когато чуя за парламента, го заобикалям. Самата дума задължително на мен не ми харесва. Това е мит, че ДПС ще удари задължителното гласуване. Те са дисциплинирани и ще си гласуват. Проблемът е с наказателния вот. Мен да ме накарат насила на гласувам, ще се съпротивлявам".

 

"Росен Плевнелиев има пълната ми подкрепа", коментира Борисов отношенията си с президента.

 

"Знаете ли колко трудно се отървах от кожата на главен секретар, винаги гледах мнително на хората и ситуациите около тях", каза още премиерът, но призна, че лесно прощава грешките на хората.

 

Относно скандала с бюлетините от Костинброд, Борисов коментира: "Направиха ми голямо добро. Знам кой го направи, но има една поговорка "Всяко зло, за добро". Никога нямаше да си прочистя партията, ако бяхме останали на власт при предишния мандат. Те всъщност ми направиха добро. Защо да не им прощавам и да не ги гледам отгоре".

 

На въпрос кога ще видим политици, движещи се с нискотарифна самолетна компания, Борисов заяви, че животът на политиците и висшите държавници трябва да се пази.

 

"Има разлика дали си вкарал в затвора международни престъпници, дали си политик. Нашите съседи в Събрия подцениха този въпрос и премиерът Зоран Джинджич си отиде. България не е страна, която не си е посегнала на премиерите. Както се казва: "Бива, бива, но вол за мезе не бива".

 

Целия разговор гледайте във видеото.