Според НПО-та броят на хората без дом у нас е десетки хиляди

 

Близо една четвърт от софийските бездомници имат висше образование. Това показват данните на сдружение "Градски номади". Според неправителствени организации, броят на хората без дом у нас е десетки хиляди. Сред тях -  учители, художници, инженери.

 

Преди време Христо Веселинов  работи като видеотехник.  „20 години имам стаж само в Националната телевизия”, разказа той.  След имотен спор с брат си, днес  той живее в парка „Заимов”.

 

„Целият ми багаж е в един сак”, споделя Валентин Ставриев. По време на социализма той работи като управител на магазин, а след идването на демокрацията  е търговец.  Днес нощува под мост.  Екипът на Нова срещна Христо и Валентин докато чакаха да получат топъл обяд.  Всеки ден  за стотици бездомни, това е единственият начин да се нахранят.

 

Имаме инженери, които са участвали в направата на мавзолея, имаме архитекти, имаме доцент по философските науки, който е работил в Американския университет”, разказа Анна Атанасова, координатор на проекта "Милосърдие на улицата" .

 

За Елеонор Генова и Миа Агова от сдружение „Градски номади” хората без дом не са просто натрапници в парка.  „Има наистина всякакви хора, просто никой не е имунизиран срещу лош късмет”, коментира Елеонор.  И все пак – най-често, това се случва на мъже на възраст между 50 и 60 години, разведени.

 

„Обикновено те са жертви на жилищна измама, на семейни проблеми”, твърди Миа. Затова сдружението готви редица стъпки в помощ на бездомниците. Първата от тях е създаването на мобилни бани.

 

В душата на бездомника се крие голямата болка. Те се чувстват отхвърлени от обществото, чувстват се нежелани. В очите им се крие мечтата, желанието, надеждата да започнат отначало и това, че утрешният ден няма да бъде като днешния”, смята Миа.

 

Още по темата – във видеото!