Кризата в южната ни съседка предизвика спад на цените

 

Туризъм по време на икономическа и политическа криза. Ръст от близо 300 хиляди българи, избрали да почиват в Гърция и Турция, се очаква тази година. 

 

Хиляди българи поемат на юг всеки уикенд. Въпреки кризата в Гърция, тя си остава дестинация номер едно за морски туризъм. Какво показват данните - само за миналата година над 2 милиона българи са пътували за Гърция и Турция на почивка или на екскурзия. За тази година очакванията в бранша са за ръст от поне 10-15%, особено сега през август, когато е пикът на морските почивки.

 

Километрични колони цяло лято на границата с Гърция. Първият симптом на масовото пътуване. Тук туристите от България и Румъния чакат с часове, за да влязат в южната ни съседка. Често броят им е над 30 000 за ден. След чакането обаче пътят до плажа е едва час.

 

Семейство Делииванови от Пловдив почиват в Гърция всяка година. И тази не прави изключение.

 

Освен на плажа туристите са чести посетители на заведенията и магазините в Александруполис. Причината за наплива всъщност е кризата в Гърция, която води със себе си и добри за туристите последици.


"Цените тази година в сферата на туризма паднаха много и определено туристите в Гърция са повече от преди. Има много българи, турци, румънци и много поляци", коментира Харитини Летса - журналист.

 

Семейството на Емилия вече е усетило предимствата от гръцката криза. Вечерята им излязла доста по-евтино от очакваното. Всъщност и туристите, и търговците са доволни. А самите гърци, оказва се, са намерили изход от обедняването си с промяна на дестинацията на собствената си почивка.

 

Очакванията са дори гърците, почиващи в България, тази година да са повече от българите, избрали южната ни съседка за ваканцията си.

 

Освен Гърция, другата най-предпочитана дестинация за морска почивка е Турция.

 

Репортер: Димитър Иванов