От Гевгелия до Прешево е 4 часа, докато през България това са няколко месеца, обясни Владимир Чуков

 

България е на първо място в черния списък на „Наръчника за кандидат-бежанеца”. Това сочи преводът на арабиста Владимир Чуков на статия, в която авторът казва, че в България има нечовешки условия за живот, българският народ е расистки настроен към арабите, а и икономически ситуацията е лоша. 


 
„През Македония за последната седмица са преминали толкова бежанци, колкото през България за една година. Очевидно, че каналът не минава през нас”, коментира още Владимир Чуков в студиото на „Здравей, България”.

 

Той обясни и защо това е така. Според него България предприема сериозни мерки спрямо бежанците като страна кандидат-член за Шенген.

 

„Бежанците се оплакват, че в България веднага ги хващат, слагат ги в лагери затворен тип и чакат с месеци само и само да минат през България. От Гевгелия до Прешево е 4 часа, докато през България това са няколко месеца”, обясни Владимир Чуков. 

 

Основен източник на бежанци е Сирия. 

 

„Сирийците трябва да решат как да направят своята държава така, че да живеят като хората. Европа трябва да направи всичко възможно в Близкия Изток да има спокойствие и стабилност. Няма алтернатива”, коментира още арабистът. 

 

„В момента има много голям поток от сирийски бежанци, тъй като положението към Дамаск става още по-опасно. От пет години има бомбардиране от страна на режима, отвличания и убивания от страна на крайните ислямисти”, коментира Мохамад Ал Бармауи – сириец, живеещ в България. 

 

Що се отнася до теорията, че при диктаторите в арабските страни светът е бил по-спокойно място за живеете, Чуков не се съгласи. 

 

„Кадафи изнасяше тероризъм! Проблемът е, че самите хора - либийци, сирийци, трябва да намерят формулата, за да направят своите държави стабилни”, заяви Владимир Чуков. 

 

Целия разговор гледайте във видеото!