Експерти предупреждават, че къпането там крие риск за всички, които нарушат забраната

 

Поне до четвъртък централният плаж в Лозенец ще бъде затворен. Експерти предупреждават, че къпането там крие риск за всички, които нарушат забраната.

 

Резултатите от пробите, които са взети от морето в петък и излязоха в понеделник са също лоши. Тази сутрин от морската вода край централния плаж в Лозенец бяха взети нови проби, а резултатите от тях трябва да са готови в сряда.

 

На 20 август беше ограничен достъпът до плажа заради високи нива на бактериите ентерококи и ешерихия коли. Според РИОСВ замърсяването на водите на централния плаж в Лозенец е причинено от аварийното изпускане на входната шахта на пречиствателната станция. 

 

"Стойностите по показател ешерихия коли бяха почти на тавана на таблицата, която използваме за отчитане на резултатите.На първи пост и ентерококите-също", обясни д-р Павел Харизанов, началник на отдел "Санитарна микробиология" в РЗИ- Бургас.

 

Самата пречиствателната станция е остаряла и с малък капацитет. "Причината да се влива вода в морето е това, че пречиствателната станция е заустена в дерето на 2 километра над плажа", твърди кметът на Царево Георги Лапчев.

 

Преди 2 години Общината е получила пречиствателната станция от държавата. След ремонт е установила, че капацитетът й не съобразен с броя на посетителите в пика на сезона. Затова започнало проектиране за разширението й. Очаква се то да стане факт през 2017-та.

 

До тогава обаче концесионерът на плажа ще търпи загуби, защото по думите му в момента плажът в Лозенец е празен, а трябва да плаща на спасители до края на септември. Той дори смята да пише писмо до регионалното министерство, с което да помоли да бъде освободен от отговорността да плаща на спасителите още месец. Димитър Калайджиев изчислява, че приходите му са намалели над 20 пъти. "В съботно-неделните дни на август месец оборотът стига до 4000 лева от чадърите, а вчера имахме 200 лева оборот", заяви той.

 

На плажа са останали само най-смелите туристи, които не са страхуват от мръсната вода

 
 
46 пункта за измерване чистотата на водата има по Южното черноморие. Другият плаж, в зоната на който са отчетени високи стойности на вредни бактерии, е Попския плаж в община Царево

 

 

Повече по темата - гледайте във видеото!

 

Репортер: Цеца Алексова