Премиерът Виктор Орбан обяви, че от началото на годината 100 000 души са поискали убежище

 

Унгария официално поиска средства от европейските фондове, за да се справи с най-тежката бежанска криза след Втората световна война. Премиерът Виктор Орбан обяви, че от началото на годината 100 000 души са поискали убежище - два пъти и половина повече в сравнение с цялата 2014-а.  

 

Дясното правителство на унгарския премиер Виктор Орбан зае по-твърда линия спрямо имигрантите. Будапеща смята, че такъв масов прилив на бежанци носи рискове от тероризъм, увеличаване на престъпността и безработицата. 

 

Обран дори обвини Евросъюза, че не е успял да приложи единната политика по въпроса, въпреки че Брюксел даде 8 милиона евро за справяне с проблема. Според шефа на кабинета на Орбан тези пари далеч не са достатъчни. 

 

Проблемът се влошава допълнително, защото Унгария, която е част от Шенген, продължава да строи висока 3 метра и половина ограда по 175-километровата си граница със Сърбия. 

 

Междувременно проблемите с бежанците в съседна Гърция продължават да се задълбочават. Властите признават, че нямат възможност да се справят с огромния мигрантски поток, а инфраструктурата в страната е недостатъчна.

 

Над 160 000 бежанци са пристигнали в южната ни съседка само тази година, което е три пъти повече спрямо 2014-а. Най-сериозно е увеличението на бежанците по егейските острови в близост до Турция.