Обсъдиха как точно и откога ще можем да прехвърляме парите си за втора пенсия

 

От септември ще можем да прехвърляме парите си от частен пенсионен фонд в НОИ. Досега възможността съществуваше в закона, но не се прилагаше. Конкретните параметри станаха ясни, след като държава, синдикати и бизнес приеха правилата за местенето на средствата за втора пенсия. 

Още по темата

 

Преместването на парите ще е възможно след подаване на заявление в НАП. Хубавото на частните фондове е, че там парите могат да бъдат наследявани, а в НОИ такава възможност не съществува.

 

В рамките на тристранния съвет днес обаче работодателите се разтревожиха и попитаха дали във фондовете ще останат достатъчно пари, ако хората масово започнат да ги местят в НОИ.

 

Тревогите на бизнеса обаче не свършват дотук. Според работодателите правилата за прехвърляне на парите са написани така, че да улеснят хората, които ще местят парите си в държавата. Според синдикатите обаче правилата са написани добре.

 

Тепърва правилата трябва да бъдат приети от Министерския съвет. Очакванията са това да се случи до септември, така че от началото на другия месец правото на избор вече окончателно да е факт.