Само за последните 24 часа в Сърбия са влезли повече от 8000 души

 

Сърбия и Македония спряха да спират бежанците и започнаха да ги пускат при определени условия. Създадоха се и временни лагери.

 

С лодки, влакове, автобуси и пеша. Старци, жени с бебета на ръце и млади мъже поставиха на колене правителствата на бедни и богати държави. 

Още по темата

 

Поредна бежанска вълна заля македонския град Гевгелия. Хората вече са по улиците с малките си деца. Гарата вече е малка за всички, които пристигнаха. Хората са буквално на улицата. Не е ясно каква помощ може да им бъде оказана, освен минерална вода и елементарни медицински грижи. 

 

Само за последните 24 часа в Сърбия са влезли повече от 8000 бежанци. 5-километрова колона се извива от границата към центъра за настаняване в Прешево. Там са автобусите, които срещу 25 евро ще откарат бежанците към границата с Унгария. 

 

Имигрантите идват от Гърция, на чиито брегове само през юли стъпиха 50 000 души и изразходваха оскъдните ресурси изпадналата в криза страна. Повечето от хората са прекарали няколко нощи на открито, след като Македония затвори границата. Сръбските власти и благотворителните организации работят заедно - осигуряват храна, палатки и първа помощ на хилядите, надяващи се да стигнат до свободното от граничен контрол Шенгенско пространство. 

 

Проблемът обаче ще се задълбочава, защото Унгария, която е част от Шенген, продължава да строи висока 3 метра и половина ограда по 175-километровата си граница със Сърбия. 

 

Будапеща поиска средства от европейските фондове, за да се справи с бежанската криза - от началото на годината 100 000 души са поискали убежище в страната.