Хиляди имигранти пресякоха Сърбия с автобуси и влакове и са на границата

 

Бежанската вълна достигна Унгария. Хиляди имигранти пресякоха Сърбия с автобуси и влакове и са на унгарската граница. Не се съобщава за напрежение, въпреки антиимигрантските изказвания на унгарски политици. 

 

Според международното право Унгария няма основания да откаже убежище на бежанци от държави, в които има война, политически или религиозни репресии. 

 

Наскоро обаче правителството прокара закон, с който се опитва да заобиколи европейското законодателство. Унгария вече строи и дълга над 170 километра ограда по границата със Сърбия. 

 

Брюксел и съседните страни критикуват идеята, а дори в Унгария се чуват гласове, че охраната на такава дълга ограда е непосилна задача. Повечето имигранти са готови да рискуват с преминаването ѝ. 

 

А проблемът с големия поток хора няма да бъде решен скоро. На гръцките острови отчитат огромен брой бежанци. След Македония, Сърбия и Унгария, ООН също призова Евросъюза да изпрати средства и провизии.

 

В същото време в Германия, накъдето са се насочили повечето бежанци, запазват спокойствие. Финансовият министър Шойбле каза, че поискалите убежище са много и тежат на бюджета, но Германия знае как да се справи с предизвикателството.