Според доц. Щерев държавата трябва да спре помощите за раждане

 

През 2050 г. населението на България ще бъде едва 5,2 млн. души – с 2 млн. по-малко в сравнение с тази година. Това сочат данните от стряскащ доклад за демографската ситуация по света, изготвен от ООН.

Още по темата


След 30 години българите ще бъдат едва 1,7 млн. от цялото население на страната ни, а ромите ще наброяват 2,8 млн. души. Останалите 700 000 ще са етнически турци. Това обяви в ефира на „Здравей, България” акад. Петър Иванов, директор на Демографския институт към Българската академия на науките и изкуствата. 


Според акушер-гинеколога доц. Атанас Щерев пък държавата трябва да спре помощите за раждане на деца. Това щяло ограничи раждаемостта при ромите, които създавали „нещастни деца”.


Според доцента емиграционните и имиграционните процеси също ще променят демографската ситуация у нас. 


В България ще се заселят много, но ниско образовани бежанци. Повечето имигранти сега са млади хора и деца и те ще бъдат приети в Европа, защото на целия континент населението застарява”, коментира още доц. Щерев.


Генофондът ни е увреден. Българинът е много болен. Освен това сериозно куцат системите на образованието и здравеопазването”, каза от своя страна акад. Иванов. 


Целия разговор по темата гледайте във видеото.