Това заяви губернаторът на щата Вирджиния

Мъжът, който застреля репортер и оператор по време на предаване на живо в щата Вирджиния, е бивш недоволен служител на телевизия WDBJ7, за която са работили жертвите. Това заяви губернаторът на щата Тери Маколиф, цитиран от Reuters. 

Още по темата

 

"Не става дума за терористичен акт, а за криминално престъпление", заяви Маколиф. 

 

Заподозреният се казва Вестър Фланаган. Той е работил една година като репортер в телевизията и е използвал името Брайс Уилямс, посочва служител на медията.

 

Фланаган е бил уволнен, без да бъдат оповестени причините за това. Той е публикувал в аканута си в „Туитър” (под името Брайс Уилямс) два видеозаписа, на които е заснето как той (или друго лице) се приближава към репортерката и оператора и насочва оръжие към тях. В коментара си Фланаган пише: "Заснех стрелбата". 

 

В профила му в социалната мрежа могат да се видят няколко коментара, които разкриват недоволство към бившите му колеги. 

 

Жертвите са 24-годишният репортер Алисън Паркър и 27-годишният оператор Адам Уорд. Атаката се е случила в 06.45 часа сутринта местно време, докато Паркър провежда интервю в търговския център Бриджуотър плаза, намиращ се на брега на езеро в град Монета. В този момент прозвучават няколко изстрела, чуват се женски писъци и камерата пада на земята. Един от кадрите успява да запечата лицето на мъж, който е насочил пистолет срещу оператора.

 

Жената, която е била интервюирана, се казва Вики Гарднър и е изпълнителен директор на Регионалната търговска камара на резервата Смит Маунтийн Лейк. Тя е била простреляна в гърба и се намира в операционна, предаде Си Ен Ен. 

 

Към момента убиецът е на свобода. По не потвърдена информация на Би Би Си Нюз, полицията го е преследвала на север по междущатска магистрала 81.

 

Малко след убийството един от водещите в телевизията, Крис Хърст, написа в "Туитър", че убитата Алисън и той се преместили да живеят заедно и планирали да се оженят скоро. 

 

Това било последното участие на Алисън в сутрешната програма на телевизията, посочва Франс прес, като цитира директора на медията Джефри Маркс. Журналистката дори планирала да го отпразнува и била донесла в студиото балони за партито по повод последното си участие в ранното предаване, уточнява БТА.