Убиецът отмъщавал за жертвите на масова стрелба в методистка църква

 

Върху куршумите, с които мъж уби репортерка и оператор в пряк ефир на телевизия във Вирджиния, били изографисани инициалите на жертви на масова стрелба в църква за чернокожи. Това съобщил самият убиец във факс, изпратен до телевизия ABC News минути след зверското престъпление, информира кореспондентът на Нова от САЩ Явор Дараков в ефира на „Здравей, България”.

Още по темата

 

Вестер Фланаган обяснявал, че постъпката му била отмъщение за смъртта на деветима души, застреляни от неонацист в храм за чернокожи в град Чарлтън, щата Южна Каролина през юни. Освен това Фланаган имал зъб лично на репортерката Алисън Паркър, защото по времето когато двамата работели заедно, тя го обиждала на расистка основа.

 

Убиецът работил във въпросната местна телевизия до преди около две години и половина. След уволнението му той завел дело срещу медията с мотивите, че е бил подиграван заради цвета на кожата си и сексуалната си ориентация. Освен това считал, че е отстранен от позицията си неправомерно. Съдът обаче така и не уважил жалбите на Фланаган.

 

През 2000 г. мъжът съдил и друга телевизия, в която някога работил, по същите причини.

 

Убитата 24-годишна репортерка Алисън Паркър имала сериозна връзка с водещия на новините в местната телевизия WBDJ. 

 

Другата жертва на стрелбата – 27-годишният оператор Адам Уард, бил сгоден за продуцентката на сутрешния блок Мелиса От. Това бил последният ѝ ефир в WBDJ, след което започвала работа в по-голяма телевизия в друг град и Уард се местел заедно с нея.

 

Още по темата от Ясен Дараков гледайте във видеото.